joi, 30 ianuarie 2014

Ce spune controversatul articol 140 din Noul Cod de Procedură Penală

Articolul 140 din Noul Cod de Procedură Penală, care intră în vigoare sâmbătă, spune că procurorii pot cere mandat de interceptare de la judecători doar după ce s-a început urmărirea penală pe numele posibilului inculpat. 
Anchetatorii spun că interceptările devin astfel inutile pentru că o persoană urmărită penal trebuie informată cu privire la acest aspect. Pe de altă parte, cei care pledează pentru necesitatea acestei prevederi susțin că procurorii fac abuz de interceptări în baza legii actuale.
Ce spune controversatul articol 140 din Noul Cod de Procedură PenalăLaura Codruța Kovesi, procuror-șef al DNA, explica în cadrul unei emisiuni din 12 decembrie care sunt efectele art. 140.
“Cu ocazia dezbaterilor în Parlament, au fost mai multe variante ale Codului cu privire la aceste tehnici speciale de investigare, în special în ceea ce privește interceptarea comunicațiilor. Cu privire la această procedură s-a introdus o condiție nouă: să fie începută urmărirea penală pentru a putea obține de la judecători autorizația de interceptare. Spre exemplu, dacă cercetăm o persoană care comite o infracțiune de corupție, în momentul în care începem urmărirea penală, suntem obligată să o chemăm de îndată, să-i aducem la cunoștință învinuirea. După ce îi aducem la cunoștință învinuirea abia atunci putem merge la judecător și să obținem o autorizație de interceptare a convorbirilor. Vă dați seama că în aceste cazuri este absolut inutil să mai investighezi în acest fel o faptă de corupție”, declarat Kovesi.
Kovesi adăuga că i-a cerut oficial ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, să oprească intrarea în vigoare a acestui articol.
“Aștept ca ministrul Justiției să încerce să modifice această dispoziție pentru că ea va avea efecte nu atât asupra activității DNA, cât asupra activității tuturor parchetelor care investighează fapte de corupție, de crimă organizată, de omor, care au consecințe destul de grave. Nu avem un răspuns oficial, știm că s-a repartizat un grup de lucru la minister”, a mai declarat procurorul.
 Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, că își asumă greșeala de a nu înțelege art. 140 în 2010, dar că acum premierul Victor Ponta ar trebui să dea o ordonanță de urgență care să oprească acest articol, altminteri va deveni “emblema corupției”.

sursa:
http://www.dcnews.ro/2014/01/ce-spune-controversatul-articol-140-din-noul-cod-de-procedura-penala/

cum ti se pare articolul? exprima-ti parerea mai jos! comenteaza!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu